Nők a trónon

304 évvel ezelőtt, ezen a napon III. Károly a bécsi Hofburgba hívta minisztereit és tanácsosait, és olyasmit volt kénytelen tenni, amit előtte egyetlen Habsburgnak sem kellett meglépnie. Az ekkor kihirdetett Pragmatica Sanctio lehetővé tette az uralkodóház nőági örökösödését. Miután Károly fiúörökös nélkül halt meg, 1740-ben idősebb lánya, II. Mária (Terézia) került a magyar és a cseh trónra. 

A királynő az uralkodói teendők mellett női princípiumának beteljesítéséről sem feledkezett meg, 19 év alatt 16 gyermeke született. Egyébként pedig a felvilágosult abszolutista kormányzás híve volt, így aztán rendeletei időnként kicsapták a biztosítékot, például amikor páros lábbal szállt bele a rendi hagyományokba. Mai kifejezéssel élve, már életében is megosztó személyiség volt, és ez halála után sem sokat változott.

Ahol van II. Mária, ott elsőnek is lenni kell. Anjou Lajos lánya, Mária volt az első magyar királynő, aki két alkalommal is trónra került, de valójában sosem uralkodhatott. Először kiskorúsága miatt anyja, Erzsébet gyakorolta a hatalmat, később férje, Luxemburgi Zsigmond. A nőági örökösödés annyira csípte akkoriban az urak szemét, mint manapság egy gender szak az ELTE-n

Úgy tűnik, hogy semmilyen 'jogosítványra' nem volt szüksége Hatsepszutnak, az i.e. XV. században uralkodó fáraónak, aki régensként kezdte mostohafia mellett, majd fáraóként folytatta, és végül előrehaladott csontrákja miatt fejezte be. Némi lázadás leverésén túl nem kellett háborúznia, így különböző építkezésekre költötte a pénzt, a legnagyobb örömünkre. Múmiáját végül 2007-ben Záhi Havássz egyiptológus-régész azonosította egy kóbor őrlőfog segítségével.

Az utolsó egyiptomi fáraó, Kleopátra, leginkább mint római politikus-mágnes vonult be a történelembe, nem csak Caesar, de Antonius is megvolt neki. Plutarkhosz ókori történetíró állítása szerint nem a szépsége tette ellenállhatatlanná. Sikereit állítólag két dolognak köszönhette: intelligenciájának és stílusának.

Mindössze 5 évet töltött a trónon Bizánc első császárnője, Iréne, de ennyi idő is elég volt neki, hogy kibulizzon egy szentté avatást az ortodoxoktól, mert bevédte a szentképeket a képrombolókkal szemben. A kedvezményeket úgy osztogatta és törölte el az adókat, mintha nem lenne holnap. Így aztán a saját fia megvakíttatása nem okozott nagy felhördülést.

Szintén ortodox szentként tisztelik I. Tamar grúz királynőt. Az apja társuralkodója volt, annak halála után viszont nehézsége támadt a nemesek egy csoportjával, és nagynénje is régensként kezdett viselkedni. Második férjét ő is uralkodótársává tette és a hadvezetést bízta rá, de ő maga is vezetett hadjáratot. Uralkodása alatt Grúzia egyre csak erősödött, kultúra és templomépítés szempontjából is jobban teljesített.

A gárda jutatta hatalomra III. Péter orosz cár feleségét II. Katalint.  Férje megölésével is megvádolták, amiről később kiderült, hogy konkrétan nettó pletyka, viszont tudott arról, hogy mi készül. A forrásokból az derül ki, hogy szeretett a felvilágosult uralkodó pózában tetszelegni, és kisebb reformokat sikerült is keresztülvinnie, de az igazán húzós dolgokban sosem ment el a falig. Tény, hogy katonai téren viszont komoly sikereket ért el. Ahogy ő maga megfogalmazta: " Európában immár egyetlen ágyút sem süthetnek el az orosz uralkodó tudta és beleegyezése nélkül." Férje halála után szeretőket tartott, (ami eléggé megterhelte ugyan az államkincstárat) , de ha nem tette volna, akkor nyilván az lett volna a baj. 

A valaha élt uralkodónők közül II. Erzsébet, brit királynő a 'legkitartóbb', 65 éve uralkodik, de nem kormányoz. Politikai szerepe, noha számos előjoggal rendelkezik, általában kimerül a miniszterelnök kijelölésében. Hozzávetőlegesen 140 millió alattvalója van,  valamint egy corgija és két dorgija.

Dániában 1953-ban fogadták el a törvényt, ami lehetővé tette a női örökösödést. II Margit 45 éve ül Dánia trónján. 18 évesen már a Dán Államtanácsban elnökölt. Érdeklődése eléggé szerteágazó. Tanult filozófiát és politológiát, ami nyilván alap a legújabbkori uralkodóházak környékén, de régészkedett is, sőt a Légierőnél is szolgált.

Négy évvel ezelőtt, 75 éves korában mondott le a trónról Beatrix holland királynő a fia javára. Úgy tűnik, ez családi hagyomány, miután édesanyja, és a nagymamája is hasonlóképpen tett. Beszédében kijelentette, hogy nem fáradt el, de most a fiatalok következnek.

A lista szubjektív és nyilván nem teljes, de senki olyan nem maradt ki, akinek lenne még 'lehetősége' megsértődni.