A nők helye

Stumpf András nem érti, hogy miért lett hír abból, és miért foglalkozik vele a sajtó, hogy ha ismert emberek elmondják a véleményüket, például a nőkről úgy általában, ilyen-olyan stílusban.

"Kövér Lászlóé sem számít, egészen addig, amíg az általa elnökölt parlament nem hoz a nőket diszkrimináló intézkedéseket."

Ha tegyük fel Kövér László vagy Ákos a zsidó honfitársainkról úgy általában mondta volna el, hogy szerintük inkább mit is kellene csinálniuk, vagy Urbán Flórián most éppen zsidóellenes megnyilvánulásokat tett volna, az is téma lenne. Pedig a legjobb tudomásunk szerint nem készül most éppen zsidótörvény. A 'szóbahozásnak' az az értelme, hogy ne is készülhessen. Egyszerű 'kibeszélés'.

Ha a 'vita' során-következtében csupán csak két ember érti meg, látja be, hogy a nőknek, mint csoportnak a fikázása nem is annyira cool, mint ahogy ő képzelte eddig, máris kicsit jobb hely lesz ez az ország. Ugyanúgy, ahogy más előítéletekkel küzdő csoport ócsárolása sem az.

Orbán horthyzásával például egy hétig foglalkozott a sajtó, amit én magam is túlzásnak tartottam már, mert túlságosan elméletinek, a jelenünk szempontjából jelentéktelennek éreztem a 'problémát'. A figyelem elterelésének a pillanatnyilag sokkal fontosabb dolgokról.

De inkább beszéljük túl a dolgokat, jelenségeket, amelyeket károsnak gondolunk, mint hogy később azt kelljen mondanunk, hogy hallgattunk, pedig már akkor szólhattunk volna. 

Update: Aki ellentmondást vél felfedezni a korábbi és a mostani posztom között, az valamit nagyon félreértett. A szexizmus (és a rasszizmus), és egyéb előítéleteken alapuló 'megmozdulások' társadalomból való kigyomlálásának egyik módja éppen az lehet, ha beszélünk róla, ha szóba hozzuk, ha a sajtó foglalkozik vele.

Mondhatnánk, hogy a focisták, úgy általában, üresfejű, túlfizetett balfaszok, mert éveken, hónapokon át gyakorolnak bizonyos mozdulatokat, támadási stratégiákat és mégis képtelenek azt a gyakorlatban alkalmazni. Nincs érzékük vagy agyuk ahhoz, amit csinálnak. Mondhatnánk, de nem mondjuk, mert nyilván nem lenne igaz minden focistára. Egyéni felelősség van, a kollektív bűnösség elve nyilvánvalóan faszság. :) 

Címkék: a nők helye