Női kvóta

2017.máj.21.
Írta: Meta Flóra Szólj hozzá!

A politika nem szerelem

Hallgassanak a szívükre - ezt a tanácsot adta Orbán Viktor a szlovéneknek. :D

Fogalmam sincs arról, hogy Orbán Viktor pontosan miért is haragszik ennyire a szlovénekre, hogy ilyen "tanácsokkal" látja el őket. ;)

Tovább

A Mutti receptje

Protestáns családi háttér és szocializmusban eltöltött 36 év. Így vagy úgy, de ez a kombó nyomokat hagy az ember személyiségén.

A 15 év politizálás után hatalomra kerülő, és közel 12 éve hatalmon lévő Angela Merkel valami olyasmit tud, amivel négyévente sikerül a választók megfelelően nagy hányadát levennie a lábáról. Pedig egyáltalán nincs könnyű dolga, korszakunk olyan intenzitással vonzza a válságokat, mint macit a méz.

Tovább
Címkék: Angela Merkel, Mutti

Nemzeti-keresztény-e vagy?

Bő két hónapja annak, hogy Orbán Viktor évértékelő beszédében  bejelentette: nemzeti-keresztény korszak építése zajlik. Ilyen, de legalábbis nagyon hasonló volt már egyszer, a Horthy-korszak a két világháború között, úgy hogy lényegében csak cirka 70-100 évet sikerült visszatolatni az időben. Ha arra gondolunk, hogy a mohácsi csata után 300 éves lemaradásban voltunk Nyugat-Európához képest, ez a 100 évecske már tényleg elényésző hendikepnek tűnik. Főleg ha közben tényleg sikerülne valahogyan megállítani Brüsszelt.

Tovább

Anna Wintour szerint a világ

Mi már majdnem kiheverjük a hétfői virsli-sör, mini-állatkert és/vagy játszóház-kombót, amikor New Yorkban kezdetét veszi a divatvilág, ha nem is a legnagyobb, de mindenképpen a legismertebb kiállítása, ami adománygyűjtő rendezvény is egyben. Az idei Met Gála Rei Kawakubo, japán tervezőt ünnepli, ami többek között azt jelenti, hogy a vendégek Kawakubo stílusára hajazó szettekben fognak felvonulni.

Tovább

Egy hang a mélyből - Ma lenne 100 éves Ella Fitzgerald

Ami a soulnak Aretha Franklin, az volt a jazznek Ella Fitzgerald. Az első afro-amerikai nő, aki Grammy-díjat kapott, és első alkalommal máris kettőt, majd az idők során begyűjtött még 11-et. Több, mint 200 lemezt készített, cirka 2000 dalt énekelt fel, és 40 millió albumot adott el. Végigkoncertezte a világot, emberek millióinak rajongása kísérte. Első körben mindössze annyit kellett tennie a siker érdekében, hogy megpróbálja túlélni a gyerekkorát. Aztán szinte már minden ment is, mint a karikacsapás.

Tovább

Nincs mit megbánni

rita_levi_montalcini3.jpg" A test azt csinál, amit akar. Én nem a test vagyok, hanem az elme" . Osztotta meg gondolatait az utolsó születésnapja után két nappal, 2012. április 24-én egy Facebook posztban Rita Levi-Montalcini, arra utalva, hogy 103 évesen fizikailag nincs éppen csúcsformában, viszont szellemi képességeit tekintve nincs oka panaszra.

A Nobel-díjas neurológus-sejtbiológus Olaszországban született a múlt század elején, túl korán és  ráadásul oly vészterhes időkben, hogy alig-alig volt esélye arra, hogy élete a felhőtlen gyermekkor után normális kerékvágásban folytatódjon.

Tovább

Nők a trónon

304 évvel ezelőtt, ezen a napon III. Károly a bécsi Hofburgba hívta minisztereit és tanácsosait, és olyasmit volt kénytelen tenni, amit előtte egyetlen Habsburgnak sem kellett meglépnie. Az ekkor kihirdetett Pragmatica Sanctio lehetővé tette az uralkodóház nőági örökösödését. Miután Károly fiúörökös nélkül halt meg, 1740-ben idősebb lánya, II. Mária (Terézia) került a magyar és a cseh trónra. 

Tovább

Észrevétlenüüül?

A sonka- és a töltöttkáposzta-mámoromból arra ocsúdtam, hogy Körömi Attila, ex-Fideszes, 13 év után úgy döntött, hogy nem vár tovább és kipakol. Ha bencsikandrási felfokozott állapotban lennék, biztosan hazaárulóznék egy jóízűt, de szinte sosem vagyok abban. A nagy nyugi nyilván annak is köszönhető, hogy senki sem próbált tegnap meglocsolni se rózsa-, se másmilyen vízzel, és ez kifejezetten üdítően hatott.

Tovább

Szécsi Margit

Ha egy költő életéről szeretnénk tűpontos képet kapni, hagyjuk a wikipediat, és a legokosabb amit tehetünk, ha fellapozzuk összegyűjtött verseit. Ha eszetlen mákunk van, és Szécsi Margit esetében van, akkor ráadásul időbeli sorrendben találjuk a verseket, és így a puzzle szinte magától áll össze. Kevés dolog van, amire nem derül fény.

Tovább

Hillary Clinton pályára áll

Hillary Clinton 40 év politizálás után, 2001. január 3-án vált "hivatásos" politikussá New York állam egyik szenátoraként. Úgy tűnik, a választók többségét nem különösebben érdekelték a Hillary személyét érintő vádaskodások és az sem, hogy lakcímbejelentőjén éppenhogycsak megszáradt a tinta.

A new yorkiak úgy gondolták, hogy a hatalom akarása egy politikus részéről önmagában még nem bűn, elvégre az országot hatékonyan szolgálni csak az a politikus tudja, akinek sikerül hatalmi pozicióba kerülnie. A "hatalomért bármit" vádja is sokszor elhangzott Hillaryvel kapcsolatban, többek között azért, mert férje nyilvánvaló csajozásai miatt-után sem rúgta fel a házasságukat. Noha ez a vád több sebből is vérzik, ettől függetlenül masszívan tartja magát a köztudatban.

Tovább