Jött, látott és nem győz?

Hazudik-e Theresa May? És Jeremy Corbyn? És mekkorát? Ezekre a kérdésekre kell választ találniuk a brit szavazóknak legkésőbb csütörtökig. Miután többségük nem politikai elemzőként éli mindennapjait, és talán a varázsgömbbel rendelkezők száma is csekély, két dolgot tehetnek. A szívükre hallgatnak, és simán bedőlnek az összes ígéretnek, vagy pedig a józan ész adta lehetőségek mentén, megkapirgálják kicsit az ígéretek felszínét, hogy lássák, miről is hallgat a mély. 

"Theresaval rohadt nehéz kijönni" - mondta Kenneth Clarke konzervatív politikus, amikor még hitte, hogy nincs bekapcsolva a kamera. Sok értékes infót köszönhetünk már a bekapcsolva felejtett technikai eszközöknek, de hogy May miniszterelnök nem egyszerű eset, az talán a fenti megjegyzés nélkül is nyilvánvaló mindenki számára, aki szeret és tud figyelni.

Tavaly júliusban lépett David Cameron örökébe, és egészen április közepéig úgy tűnt, hogy ő és pártja fogja levezényelni a britek kivonulását az Unióból. Ezek után mindenkit meglepett a bejelentése, hogy mégis lesznek előrehozott választások. Tettét azzal indokolta, hogy míg az ország már beletörődni látszik a Brexitbe, a Parlamentben tovább folyik a "politika játszadozás" a téma kapcsán, ami gyengíti az ország helyzetét a Brexit-tárgyalásokon. Ezért választások útján elnyert felhatalmazásra van szükség. Ráadásul az is nyilvánvalóvá vált, hogy az Unió nem fogékony a britek korábbi 'kinn is vagyok, benn is vagyok' típusú elképzeléseire. Április közepén még cirka 20 százalékpont volt a konzervatívok előnye a Munkáspárttal szemben, így ez a 'vállalkozás', a 'rendezzünk gyorsan egy választást' nem tűnt túlságosan kockázatosnak a toryknak. Azonban az előnyük mostanra, egyes közvéleménykutatások szerint legalábbis, minimálisra olvadt.

A brit választók igazán nem panaszkodhatnak amiatt, hogy nekik senki sem akar ígérni semmit. Míg May főként a Brexitre fűzte fel a konzervatív kampányt, a Munkáspárt teleígérte az Egyesült Királyságot. Szinte mindenkihez volt egy kedves szava. Ilyen 'pénzszórás' láttán, a józan parasztban persze óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mégis 'mibű' ? Főképpen brexites időkben, amikor az ország gazdasági képességei nagyban függnek majd a tárgyalásokon kicsikart feltételektől. És miközben May kemény tárgyalásokra és nehéz időszakra számít, addig Corbyn szinte a Kánaán eljövetelét ígérte meg, nem keveseknek, hanem a többségnek. Vámmentes európai piacokkal egyidőben a szabad mozgás korlátozásáról beszél, amely kombóról az Unió mintha már egyszer a középső ujjának feltartásával bábozta volna el a véleményét. Persze léteznek bizonyos vámmentes konstrukciók, de nyilván mindegyiknek ára van. Míg May ezek közül a szabadkereskedelmi megállapodásokat részesíti előnyben, aminek az autóipar és a pénzügyi szektor láthatja  a kárát, addig Corbyn lényegében zsákbamacskát árul. 

Ha végül mégis sikerül a Munkáspártnak megnyernie ezt a választást, egészen biztosan lesz majd egy fejezet szentelve a jövő brit törikönyveiben  a 'királycsináló' nyugdíjasoknak. Ugyanis nagyon úgy fest a dolog, hogy amióta May belengette a szociális ellátás bizonyos elemeinek reformját, valamint a fűtési hozzájárulás rászorultsági alapon történő folyósítását, eléggé megcsappant a konzervatívok támogatottsága

Corbyn ezzel szemben milliárdokat szán a szociális szektorba, egy millió új otthont, és egy millió jó munkahelyet, ingyenes egyetemet ígér. Államosítana is kicsit, közműveket, vasutat. Lenne több munkaszüneti nap, és több foci mindenkinek.

"A szocializmus a szívből jön" - idézi Corbyn a Twitteren Brian Clough-t, és ez legalább hihető. Honnan is jöhetne máshonnan. Ehhez az ígéret-cunamihoz a szürkeállománynak nem sok köze lehet. Sokan viszont úgy gondolják, ha csak az ígéretek felét sikerülne betartani a Munkáspártnak, az is jóval több lenne, mint amit a toryk adhatnak a brit kisembereknek. Néhányan pedig meg vannak róla győződve, hogy sokan nem figyeltek elég jól.

A mindennemű erkölcsi érzéket nélkülöző Munkáspárt világjobbítási szándékának vagyunk éppen a tanúi. De lehet-e ilyen módszerrel jobbá tenni a világot? Csütörtökön kiderül, hogy megtudjuk-e 5 év múlva.

Forrás:  Facebook/Jeremy Corbyn